FAQ - Probleem & Oplossing

Is het normaal dat er binnen in het tuinhuis ringen en/of vochtplekken ontstaan?

Ja, na langdurige regen of aan de regenzijde kunnen ringen of vochtplekken voorkomen. Daarom raden we aan om uw tuinhuis:

  1. Binnenin met 1 laag beits te behandelen.
  2. Een antivochtdoek [optie] te laten plaatsen tijdens het productieproces (na-isoleren is dan mogelijk).
  3. Plaats één of meer verluchtingsroosters!
  4. Plaats desgewenst een osb-plaat aan de binnenzijde.

Is het normaal dat mijn ramen en deuren klemmen?

Klemmende ramen en deuren kunnen verholpen worden door de regelbare scharnieren in of uit te draaien. Bij een schuifdeur gebeurt dit door de hoogte van de deur bij te regelen aan de rollen. Het is ook aangewezen het deurslot en de scharnieren op geregelde tijdstippen te behandelen met een smeermiddel. Behandeling van het hout: geef om de 2 jaar het hout van uw ramen en deuren binnenin een extra laag beits, kleur naar keuze.

Bijregelen ramen en deuren + smering van alle bewegende onderdelen. Het team van Christiaens Yvan kan dat ook voor u uitvoeren tegen het geldende uurloon en voorrijkosten.

Kan het zijn dat de planken van mijn tuinhuis niet allemaal even breed zijn?

Ja, vurenhout is zeer gevoelig aan weersomstandigheden zoals vocht ( zwellen), zonlicht (krimpen) en dat verschil kan enkele mm bedragen

Is het normaal dat de omlijsting bij een plat dak uit verschillende lengtes bestaat?

Ja, deze zijn uit 2 of meerdere delen en er staat geen minimum of maximum op. Langs de volledige daklengte en op de hoeken worden de sponden via aluminium profielen in elkaar gepast. In de hoogte zijn de spondes wel uit 1 stuk. Door de specifieke verlijming ervan bekomt men een uniek en mooi resultaat.

Bij het openen van de verpakking rond het geleverd tuinhuis zie ik blauw vocht. Is dit normaal?

Dit kan inderdaad voorkomen. Het ganse tuinhuis wordt na de productie gedurende een bepaalde tijd in de autoclaaf onder druk gezet, waardoor alle onderdelen voorbehandeld zijn. Alhoewel de verpakking voorzien is van gaatjes, kan het voorkomen dat nog niet alle vocht (blauwe kleur) is uitgelekt. Dit is niet erg en is eigen aan het productieproces.

Is het normaal dat er in de zomer openingen komen te zitten in mijn deurpanelen?

Ja, in de productie wordt er met een maximale uitzetting (tijdens de winter) rekening gehouden. Tijdens de zomer kan er krimp optreden, met mogelijks spleten of openingen als gevolg. Met de hand kun je zeer makkelijk en zonder gereedschap de met tand en groeve uitgevoerde planken verschuiven om de openingen terug dicht te maken.

Is het normaal dat er water blijft staan op mijn dak?

Tijdens de productie wordt een hellingsgraad voorzien tot 3 % richting afvoerzijde. Tussen het afvoergat en zijkant, of tussen de 2 afvoergaten onderling kan er een boordje water blijven staan. Dit is absoluut niet nadelig voor uw dak.

Is het normaal dat bij autoclaaf tuinhuizen de dakbalken niet 100 % dicht zijn?

Alle onderdelen worden vervaardigd in ons atelier, en gaan pas dan onder druk in een container. Enkel op die manier wordt ook de zaagsnede behandeld. We proberen zoveel mogelijk op voorhand rekening te houden met krimp en uitzet, maar het kan voorkomen dat er soms een spleet optreedt. Dit vormt geen nadeel voor de constructie.

Is het normaal dat de buitenwand van mijn ceder/eik/iroko tuinhuis uit verschillende lengtes hout bestaat?

Ja, want wij werken met planken tand en groeve rondom. Die zijn speciaal geproduceerd voor het beslaan van fabrieksgebouwen, gevels van huizen … Deze planken zijn makkelijk handelbaar en reeds op voorhand perfect haaks gezaagd en gefreesd. Die verschillende lengtes vallen na het verkleuren niet meer op en vormen geen nadeel voor de stevigheid van het tuinhuis. Integendeel het hout zal minder kromtrekken en minder leven.

Is het normaal dat je bij paneelbouw inox nagels ziet zitten?  Waarom zijn deze niet verdoken?

Ja. Vroeger - 25 jaar geleden - werden de planken enkel verdoken vernageld in de tand- en groefverbinding. Door de werking van het hout (door weersomstandigheden) kwamen deze na een tijd steeds los. Bij Yvan Christiaens worden de planken én verdoken én extra vernageld door het volle hout heen, voor extra stevigheid. Met de tijd worden deze inox nagels toch bijna onzichtbaar.

Is het normaal dat ik scheurtjes en barstjes krijg in het hout?

Hout is een natuurproduct, krimpt in de zomer en zet uit in de winter. Het is normaal dat er krimpscheurtjes, kromming of een losse knoest ontstaat, ook bij gelamineerd hout. Ook ramen en deuren moeten hierdoor worden bijgeregeld aan de scharnieren. Bij impregnatie kunnen ook sporen, witte aanslag en lichte strepen ontstaan. Dit alles is normaal en onvermijdbaar. De sterkte van de constructie wordt hierdoor niet benadeeld.

Zijn harsdruppels normaal?

Hout leeft, zowel bij opslag als bij de verwerking ervan. Er kunnen bij naaldhout harsklontjes vrijkomen, dit is normaal. Indien dit storend is kan dit verwijderd worden met een houtbeitel of met terpentine.

Er is een kleurverschil onderling tussen de planken

Elke boom heeft zijn kleurtint. Kleurverschil is dus logisch, zélfs na impregneren. Na verloop van tijd en door inwerking van zonlicht verminderen deze en kunnen zelfs volledig verdwijnen.

Er zijn krassen op mijn dakplaat, is dit normaal?

Door het verhandelen van dakplaten kunnen er kleine krasjes optreden. Dit schaadt echter niet de kwaliteit van de dakplaat. Er zal geen roestvorming optreden!

Yvan christiaens maakt gebruik van cookies om uw surfervaring op deze website makkelijker te maken.
Door verder te surfen gaat u akkoord met het gebruik van deze cookies.